Bu Gençlikte Ümit-Var…
Paylaş:

 

Sultangazi Belediyesi’nin Anadolu Yazarlar Birliği desteğiyle geçen yıl başlattığı Sultangazi Yazı Akademisi, ilk meyvesini verdi.

Katılımcılarını Sultangazi’deki liselerde okuyan öğrencilerin oluşturduğu Sultangazi Yazı Akademisi, birinci yılın sonunda öğrencilerin eserlerinden oluşan Ümitvar isimli bir dergi yayınladı.

 

Bir yıl boyunca şair ve yazarlardan eğitim aldılar

 

2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı başında başvuruda bulunan lise öğrencileri arasından mülakatlarla belirlenen yaklaşık 100 gencin katılımıyla başlayan Sultangazi Yazı Akademisi, Sultangazi’de okuyan, düşünen ve yazan bir gençlik oluşturmak için hayata geçirilmiş bir proje. Birlikte okumaların yapıldığı, edebi tartışmaların gerçekleştirildiği, yazma süreciyle ilgili bilgi ve deneyim aktarımına yer verilen akademide öğrenciler, şair ve yazarlar Hüseyin Akın, Sıddık Ertaş, Hüseyin Karaca, Kadir Ünal ve Orhan Gazi Gökçe yönetiminde yıl boyunca yoğun bir emek verdi. Dönem ortasında, kitabını okudukları yazarlarla bir buluşma da gerçekleştiren öğrenciler, bu buluşmada sınıf olarak çıkardıkları fanzinleri de paylaşmışlardı. Birinci yılın sonunda da akademi öğrencileri olarak “ÜMİTVAR” ismiyle ilk dergilerini çıkarmış oldular.

 

 “ÜMİTVAR”da neler var?

 

Projeye büyük bir önem veren Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun dergideki “Gençler varsa ümit var” başlıklı yazısında, okuma ve yazma kültürünü pekiştirmek, gençlerin sadece popüler kültür düzeyinde değil, yerli ve kadim değerlerimiz bağlamında bilinçlenmesini temin etmek için Sultangazi Yazı Akademisi projesini başlattıklarını ifade ederek “Böyle bir atmosferi henüz lise yıllarında teneffüs eden gençlerimizin, yıldan yıla kendilerini daha da geliştirip gelecekte her birinin kültür ve düşünce hayatımızın öncülerinden olmamaları için hiçbir sebep yok.” diyor.

 

Sultangazili genç yazar adaylarının şiir, hikaye ve denemelerinin yer aldığı dergide ayrıca akademiden iki öğrencinin Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun ile kültür ve sanat üzerine yaptıkları bir söyleşi de yer alıyor.

 

Birinci yılının sonunda ilk dergisini çıkaran ve Kasım ayı itibariyle ikinci yılına başlayacak olan Sultangazi Yazı Akademisi’nden bazı öğrencilerin şimdiden edebiyat dergilerine boy göstermeye başlaması da projenin geleceğine dair ümitleri artırıyor.

Ümitvar Dergisi’nin yayın serüvenini anlatan AYB başkanı Yusuf Tosun’un dergi giriş yazısı aşadadır:

OKUYAN, DÜŞÜNEN VE YAZAN BİR GENÇLİK…

Bilgiye ulaşma kolaylaşmasına karşın özellikle sosyal medya üzerinden bilgi kirliliğinin arttığı bir dönemde bilgiyi kaynağından öğrenme ve doğru düşünme son derece önemli hale geldi. Özellikle de genç beyinlerin buna daha çok ihtiyacı var. Tabii bir de okuduklarınızı ve düşündüklerinizi bir şekilde ifade etmek, yazıya dökmek durumundaysanız söz konusu durum daha da ciddileşiyor. Bu nedenle de gençlerin ortaokul-lise yıllarında sistemli okuma ve düzgün düşünme becerilerini kazanmış olmaları gerekiyor.

Peki bu nasıl olacak? Sadece örgün eğitim kurumları bu iş için yeterli mi? Hiç şüphesiz eğitim, sadece dört duvarlarla sınırlı binalarda yapılan bir faaliyet olmayıp ömür boyu devam eden bir aktivitedir. Bireyin var olan yeteneklerinin eğitimle gün yüzüne çıkarılıp geliştirilmesi ve faydalı hale getirilmesi gerekiyor.

İşte böylesi bir niyet ile geçtiğimiz 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında ilk defa Sultangazi Belediyemizin himayelerinde ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü destekleriyle Sultangazi Yazı Akademisi başlatıldı. Yaklaşık bir aylık ön hazırlık sürecinden sonra toplam 5 sınıftan oluşan yazı akademisindeki 100 civarında öğrencimizi edebiyat öğretmenlerimizin rehberliğinde yaptığımız titiz mülakatlar neticesinde belirledik. Akademimiz öğrencilerinin çoğunluğunu lise 2. ve 3. sınıftan özellikle okuma-yazmaya yatkın, meraklı, istekli ve en önemlisi yetenekli öğrencilerden oluşturduk. Bu öğrencilerimizle Sultangazi Yazı Akademisi’nde derslerimiz 15 Kasım 2019 Cuma günü başladı. Yaklaşık 6 ay olarak planladığımız Yazı Akademisinin ülkemiz genelinde yaşanan pandemi süreci nedeniyle son iki ayı uzaktan eğitim üzerinden Mayıs 2020 sonu itibariyle tamamlandı.

Sultangazi Yazı Akademisi’nde; okuyan, düşünen ve düşüncelerini gerek sözlü gerekse yazılı olarak ifade edebilen bireyler yetiştirmeyi hedefledik. Bu çalışmayla Sultangazili genç şair ve yazar adaylarını Türk Edebiyatına kazandırmak istedik. Bu amaçla eğitim yılı boyunca Akademimizde yer alan öğrencilerimiz ülkemizin önemli şair ve yazarları yönetiminde bir araya geldiler ve tecrübelerinden istifade ettiler. Ayrıca seminerler, yazar buluşmaları, atölye çalışmaları yapıldı. Öğrencilerimiz dönem aralarında başarılı fanzinlere imza attılar.

Kısacası; Yazı Akademisi ile gençlerimizin okuma, düşünme ve yazma becerilerini geliştirmek için var gücümüzle çalıştık.

Bu nedenle akademi öğrencilerimizin temel okumalar yapmasını hep önemsedik. Bu amaçla  genellikle yazı ve yazma eylemi üzerine düşünmeyi sağlayan temel eserler Belediyemiz tarafından temin edildi ve öğrencilerimize okutuldu. Dönem boyunca bu okumalarla ilgili mütalaalar yaptık.

Malum düş ve düşünce bağı ile kişinin düşündüğünü ifade edebilmesi, yazma eyleminin ön şartıdır. Okumanın verdiği ufukla düşünce dünyamız zenginleşir.  Bu vesileyle öğrencilerle, dil ve düşünce bağlamında yoğun okumalar, konuşmalar yapıldı. Böylece öğrencilerimizin düşünce becerisi kazanması sağlandı.

Okuma ve düşünme faaliyet ve becerilerinin akabinde ise kişinin okuduklarını ve düşündüklerini yazı ile ifade edebilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle her öğrencinin isteği değil, yeteneği doğrultusunda bir yazma sürecine teşvik ettik ve şiir, hikâye, deneme, makale, eleştiri… gibi birçok alanda ürün vermelerini sağladık. Bu ürünler dönem içerisinde değerlendirmeye tabi tutuldu.

Dönem sonuna gelindiğinde ise artık okuyan, düşünen ve düşünce dünyasını yazıya aktarabilen genç yazar adayları oluştu. İşte uzun olmakla birlikte bizim için keyif verici olan bu süreç neticesinde genç yazar adaylarımızın başarılı ürünlerini görmek bizleri son derece mutlu etti. Ve bu mutluluğu bir dergi yayını bütünlüğünde kalıcılaştırmak isteği neticesinde elinizdeki dergi oluştu.

Hiç şüphesiz okuma, yazma ve düşünme süreklilik isteyen bir eylemdir. O nedenle Yazı Akademisini sadece bu yıl değil, önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi arzuluyoruz.

İnşallah bu Akademi çalışmaları neticesinde geleceğin şair, yazar ve aydınları yetişecek ve ülkemiz ve dahi insanlık adına hayırlı işlerde bulunacaklar.

Bize bu imkân ve ortamı oluşturdukları için Sultangazi Belediye Başkanımız Abdurrahman Dursun bey başta olmak üzere, Başkan yardımcımız Nurcan Öztürkmen ve ekibine, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü şube ve okul müdürlerine ve akademimizin değerli hocalarına en kalbi şükranlarımı sunarım. Ve tabi böylesi güzide evlatlara sahip olan değerli velileri de kutlarım.

Okuyan, düşünen ve yazan bir gençlik inşaası temennisiyle….

Paylaş:

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.