KİTAPLAR İKİZ DOĞURDU…
Paylaş:

KİTAPLAR İKİZ DOĞURDU…

Ocak 2024’de yayınlanan KAYIP ÖYKÜ ve ŞEHRE DAİR kitaplarının basın bültenleri aşağıdadır

KAYIP ÖYKÜ

Çıra Yayınları, Ocak 2024

Yusuf TOSUN’un KAYIP ÖYKÜ isimli kitabı Çıra Yayınları’ndan Ocak 2024’de çıktı.

Daha çok biyografi çalışmaları, deneme kitapları ve mektup tarzında yazılmış gezi-gözlem yazılarıyla tanıdığımız yazar Yusuf Tosun ikinci öykü kitabı ile yazın serüvenine devam ediyor.

Yazar Yusuf Tosun, kayıp kuşağa ithaf ettiğini belirtiği kitabın önsözünde yazı-eylem hayatının temel dinamiklerinden birinin de kuşağına olan sevgisi, vefası, sadakati ve de en önemlisi özlemi olduğunu, bu nedenle daha önce de kuşağıyla ilgili duygu ve düşüncelerini mektup formatında ‘Kayıp Kuşağa Mektup’ adıyla kitaplaştırdığını, bu vesileyle lise ve üniversite yıllarında -1990’lı yıllar- kuşağıyla kurduğu dostlukların bir ömür devam ettiğini ve halen de genişleyerek yol aldığını ifade ettikten sonra; ‘Ama en önemlisi bu uzun soluklu yolculukta elde kalan tecrübelerin, tehlikelerin, tehditlerin, deneyimlerin, heveslerin, hatıraların, hüzünlerin, hayal kırıklıkların, acıların, sevinçlerin… kayıt altına alınıp gelecek kuşaklara aktarılması ‘ olduğunun altını çiziyor.

Ve öykülerin yazılış serüvenini şöyle anlatıyor: ‘Uzun süredir -daha çok kuşağıma dair- yazmış olduğum öyküler var heybemde. Bu öykülerden bir kısmı matbu, bir kısmı da dijital platformlarda yayınlandı. Bir kısmı ise yayınlanmayı bekliyor. Taslak aşamasındaki bazı öyküler de yeniden yazıldı. Doğum aşamasındakiler ise sırasını bekliyor. Yazılmış öykülerin tekrar gözden geçirilip bir bütün olarak kitap formatında yayınlanması ise bu vakte nasip oldu.’

Yazar Yusuf Tosun böylesi bir niyet ve de heves ile öykü türünde bir çalışma ile özelde kuşağını genelde ise tüm okurları selamlıyor.  Kitaptaki öykülerin bir kısmı üniversite kapılarında eylemleşen başörtü mücadelesini, bir kısmı Duvardibi Mektebinde Oblomov ile birlikte demlenen hayaller ve akabinde tüm İslam coğrafyasını kanatları altına alan idealleri, bir kısmı da Niçe’nin üst insanını üst aşklaştıran öykülerini konu alıyor.  Daha doğrusu 1990’lı yılların kasvetli havasını içinde barındıran öyküler… İstanbul’dan Mekke, Medine, Kudüs’e uzanan hayaller… Kimi zaman ise Kâbe’nin yanı başında ezan sesiyle büyülenip siyah rengiyle aşklaşan heyecanlar…

Hepsinde ama hepsinde ise kesik bir ses, yarım bir şarkı, derin bir iç çekiş ya da siyah beyaz bir film havasını hissetmemek elde değil. Yine hepsinde tuvale yansıyan soluk benizler, siyah-beyaz karelere düşen masum yüzler, kırık kalpler, derin umutlar… var.

Kitaptaki öykülerin neredeyse tamamına kayıp bir kuşağın duyguları, düşünceleri, hayalleri, idealleri, hevesleri, handikapları, serzenişleri… serpiştirilmiş durumda.

Kayıp Öykü’lerin okuyucusunu bulması temennisiyle…

İyi okumalar…

 

ŞEHRE DAİR

Çıra Yayınları, Ocak 2024

Yusuf TOSUN’un ŞEHRE DAİR isimli kitabı Çıra Yayınları’ndan Ocak 2024’de çıktı.

Deneme kitapları başta olmak üzere biyografi çalışmaları, öykü kitapları ve mektup tarzında yazılmış gezi-gözlem yazılarıyla tanıdığımız yazar Yusuf Tosun daha çok şehir yazılarından oluşan yeni bir kitap ile yazın serüvenine devam ediyor.

‘Gerek yapılarıyla gerek yaşam kültürüyle gerek örf-adetleri ve de tarihiyle kadimleşen şehirlerimiz hızla eriyor. Şehir kültürü silikleşerek yok oluyor. Öyle ki şehir; içinde yaşayanı bir mengene gibi sıkıyor, boğuyor, nefesini kesiyor. Haliyle şehirde yaşam çekilmez hale geliyor.

Öte taraftan globalleşen dünyada şehirlerin tektipleşerek önplana çıktığı bir dönemden geçiyoruz. Dünya şehirler üzerinden okunuyor. Ülkeler şehirleriyle anılıyor. Artık devletler değil, şehirler yarışıyor. Yeni şehirler, yeni yaşam alanları kuruluyor. Akıllı kentler inşa ediliyor. Mega binalar, devasa kafesler yapılıyor. Şehirde her şey dijitalleşiyor.’

Evet, yapıların insanı ve de tabiatı ezdiği bir dönemden geçiyoruz. Şehirlerin asli unsurlarından vazgeçtiği bir güzergâhı takip ediyoruz. Şehirlere ihanet ediyoruz. Geçmişin izlerini bir bir siliyoruz. Bize ait olmayan yaşam merkezleri peyda ediyoruz.

İşte bu kitaptaki yazılar böylesi bir zihin dünyasının yansıması olarak ortaya çıktı. Böylesi bir halet-i ruhiye ile kaleme alındı bu yazılar. Sonu çıkmaz olan sokağın başına işaret koymak, uçuruma giden yola tabela asmak niyeti taşıyor bu çalışma. Berhava olan hayatlarımıza bir hatırlatmada bulunmak, yok olan geleceğimize bir dikkat çekmek hedefi taşıyor bu yazılar.

Yazar Yusuf TOSUN kitabın önsözünde; bu kitap çalışmasının özellikle Yüksek lisans yaptığı 2015 yılında aktif olarak gündemine girdiğini ve farklı okumalarla zenginleştirip yeni gözlemlerle derinleştirdiğini ifade ediyor. Yazar kitabının, yaptığı şehir okumaları neticesinde farklı zamanlarda yazılan ve değişik mecralarda yayınlanan yazılardan oluştuğunun altını çiziyor.  Kitabın sonunda ise yazarın hazırladığı ‘Kentsel Dönüşümün Toplum Yapısına Etkileri’ başlıklı Yüksek Lisans Tezi yer alıyor.

İyi okumalar…

Çıra Yayın Grubu

Adres: Defterdar Mahallesi Yeni Kuşat Sokak No:6/B Eyüp/İstanbul

Tel: 0212 635 9919

E-mail: cirayayinlari@gmail.com

https://www.cirakitap.com

 

Paylaş:

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.